روغن، یکی از مواد مصرفی پرکاربرد برای پخت غذا است و در پخت اکثر غذاها از روغن استفاده می شود. خط تولید روغن، با استفاده از دانه های روغنی، این محصول را تولید میکند.
تولید روغن شامل تمیز کردن دانه ها، آسیاب کردن آنها، فشار دادن و خارج کردن روغن از آنها است؛ که جزء مراحل روغن گیری است. در نهایت و پس از استخراج، روغن تصفیه شده، پالایش و تصفیه شده و برای بسته بندی آماده می شود.
خط تولید روغن نوشاماشین با طی این مراحل، روغنی با کیفیت به وجود می آورد که می توانید به راحتی آن را به فروش برسانید. در این مقاله ضمن معرفی مراحل تولید روغن، خط تولید روغن نوشاماشین را معرفی خواهیم کرد، تا شما بتوانید با اطلاعات کامل در خصوص این محصول، به سمت راه اندازی این کسب و کار یا توسعه آن پیش بروید.
۱. دستگاه توزین دانه
۲. مکنده هوا
۳. دستگاه بوجاری
۴. آهن ربا
۵. دستگاه سنگ گیر
۶. کاندیشینر
۷. جت درایر
۸. دستگاهجداکنندهپوسته
۹. گرم کن هوا
۱۰. دستگاه خرد کن دانه
۱۱. فلیکر
۱۲. کوکر(دیگ پخت)
۱۳. پرس مارپیچ
۱۴. دستگاه آسیاب پوسته
۱۵. دستگاه لرد گیر
۱۶. مخزن جدا کننده روغن
۱۷. دستگاه کنترل
۱۸. دستگاه شیربخار
* نام دیگر دستگاه کاندیشینر، دستگاه دستگاه نرم کن دانه می باشد.
* نام رایج دستگاه جت درایر، دستگاه خشک کن سریع می باشد.
ابتدا از کلیه دانه های روغنی موجود سویا، کنجد، کلزا، گلرنگ و ... روغن را حاصل می کنیم و پس از جدا کردن روغن از دانه، مواد دیگر آن را اعم از پوسته و کنجاله را که در فرایند تولید شده اند برای مصارف دام و طیور مورد استفاده قرار می دهیم.
روش های استخراج صنعتی روغن از دانه های روغنی عبارتند از:
روش فشار غیر مداوم، اکسپلر(روش فشار مداوم)، اکستراسیون(استخراج مداوم) و روش استخراج غیر مداوم که هرکدام از این روش ها کاربرد و کارایی خاص خود را دارند.
دومین مرحله تصفیه خانه است که شامل خلط گیری( صمغ گیری) می باشد، جدا کردن ناخالصی ها به صورت مکانیکی این مرحله از اولین مراحل خلط گیری است که قسمتی از آن به صورت امولسیون و یا محلول در آب می شوند، به طور کلی صمغ ها به دو دسته محلول و نامحلول در آب تقسیم می شوند، صمغ گیری معمولا در دمای ۸۰-۹۰ درجه سانتی گراد انجام می شود اگر حرارت بالاتر رود ته نشینی به صورت کامل انجام نمی شود.
در این مرحله صمغ و اسیدهای چرب آزاد شده روغن طی فرایند خاصی و با استفاده از چند دستگاه سانتریفوژ روغن جدا می شوند.
در روغن رنگ هایی شامل کاروتنوئید، کلروفیل و کاروتن وجود دارد که با استفاده از خاک رنگبری روغن بی رنگ می شوند، رنگبری خود شامل چند مرحله می باشد.
وظیفه آن بوگیری و حذف برخی مواد است که باید از روغن جدا شوند.
برای حذف تری گلیسریدهای سنگین خوراکی است.
این قسمت برای جامد کردن روغن مایع مورد استفاده قرار می گیرد.
برای حذف فلزات سنگین از جمله نیکل
بعد از اتمام مراحل تصفیه و تولید روغن به این مخازن منتقل می شود.
آخرین مرحله که با استفاده از دستگاه های تمام اتوماتیک در بسته بندی های مختلف و آماده پر می شوند.